Romeinen-week in Park Matilo (en Hoogstraat) volledig programma

Programma tijdens de Romeinenweek 4 – 12 mei in Leiden Park Matilo 

Romeinse vicus aan de Rijn, opzet en organisatie Julia Chorus; programma, opzet en organisatie Claudia Thunnissen (06-20661819)

(Geactualiseerd)

Za 11 mei 11-16.30 uur 

plaats in Centrum Leiden: Markt Hoogstraat (boven Annie’s, naast stroopwafelkraam):

wat te doen?: Onderzoekstent, vondsten bekijken, mee onderzoeken, TENToonstelling

Met de boot naar Park Matilo: vanaf Oude Rijn (opstapplek bij nr 6) vaart drie maal een boot met Romeinse verteller aan boord heen en weer tussen centrum en Park Matilo. Afvaart om 11 uur, 12.25 uur en 14.00 uur. Vooraf kaartje kopen bij de Onderzoekstent. Op=Op.

In Park Matilo: Onderzoekstent, vondsten bekijken, mee onderzoeken, TENToonstelling,
speurtocht. Rondleidingen, afgestemd op boot.

Boot vanuit Park Matilo naar centrum Leiden en terug, afvaart om 11.40 uur naast
Leiderdorpsebrug. Vooraf kaartje kopen bij de Onderzoekstent. Op=Op

Zo 12 mei

11-16                       Park Matilo          TENT: vondsten bekijken, mee onderzoeken, TENToonstelling

Inloop workshop/demonstratie (Elly van Leeuwen) ‘Kom kijken bij de Romeinse pottenbakster en maak zelf een potje, slingerkogel of iets anders moois van klei’ en inloop workshop (Lucia Ros) ‘Romeinen stopten hun geld en spulletjes in een buidel die ze aan hun riem hingen. Kom ook een mooie Romeins buideltje maken. Welke schatten stop jij erin?‘

13 en 15 uur          Rondleidingen

Speurtocht

Proef de wijn van Matilo

14 en 15 uur       Korte lezing door Carol van Driel-Murray ‘De vrouw achter de soldaat’.

Meer uitleg over Romeinenweek in Leiden en Park Matilo: zie hieronder.

Een week lang staat in Park Matilo de Romeinse vicustent. Archeologen onderzoeken de vondsten van de oude opgravingen uit de nederzetting, de vicus, de nederzetting bij het Romeinse castellum Matilo. Romeins aardewerk, bouwmateriaal, dierenbotten en andere vondsten komen op tafel. Help je mee? Kom je kijken wat er is gevonden? En wie er in de vicus woonden? Treffen we sporen van de vrouwen van de soldaten aan? En van kinderen?
Kom naar de TENT! De hele week kun je, behalve vondsten bekijken en mee onderzoeken, een kleine TENToonstelling bekijken en aan een speurtocht meedoen.


In de weekenden gebeurt er van alles! Ook de Wijnvereniging van Matilo is present.

Op zondag 5 mei is er een lezing over de Romeinse Bezetting, wordt het boekje ‘Heilzaam en Helend, geneeskrachtige kruiden uit de Historische Tuinen Matilo’ feestelijk gepresenteerd en is er een workshop ‘Maak kennis met de kruiden van Matilo’.
Twee Romeinse smeden geven demonstraties smeden en koper kloppen en er is een Romeinse leerbewerker aan het werk. Er zijn twee rondleidingen.

       

Op zaterdag 11 mei zijn er rondleidingen. Er vaart dan ook een boot met verteller heen en weer tussen Leiden Stadhuisplein en Matilo. Om 11.40 uur vertrekt er een boot richting Leiden. Kosten 2.50 euro, aanmelden is niet nodig maar vol=vol.

Op zondag 12 mei is het Moederdag. De eerste twintig moeders krijgen een roos. Er is een lezing over’ Vrouwen in de Romeinse tijd’. Er zijn twee workshops: “Een Romeins geldbuideltje maken” en ‘Romeins aardewerk maken’, zoals weefgewichten en kookpotten. Er zijn twee rondleidingen.
Voor jarige kinderen is er de mogelijkheid om te picknicken. De jarige krijgt een Virtual Reality-bril om de TimeTravel-app van het castellum Matilo te kunnen bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *