De Historische Tuinen Matilo

 

De Romeinse kruidentuin en middeleeuwse kloostertuin liggen in Park Matilo in Leiden, een plek met een lange en bijzondere geschiedenis.

Tweeduizend jaar geleden bouwden de Romeinen op deze plaats een fort, castellum Matilo. Het lag heel strategisch op de kruising van de Rijn, de noordgrens van het Romeinse Rijk, en het Kanaal van Corbulo, een door de Romeinen gegraven verbinding tussen Rijn en Maas.

In de middeleeuwen, bijna duizend jaar na het vertrek van de Romeinen,  woonden en werkten de Zusters van de Derde Orde van Sint Franciscus hier in het Margarethaconvent.

De resten van het Romeinse fort en het middeleeuwse klooster liggen nog onder de grond, goed beschermd door een dikke laag opgebrachte aarde. Daarbovenop is het fort weer zichtbaar gemaakt met wallen, grachten, wachttorens en een stukje van de Limes-weg die alle forten langs de Rijn verbond. Een ijzeren kloosterbank herinnert aan de ijverige zusters. Het park is een archeologisch monument. Dat betekent dat de resten in de grond worden bewaard voor archeologen van de toekomst. Met nieuwe technieken kunnen zij die dan misschien beter onderzoeken dan wij nu.

De Historische Tuinen Matilo brengen kleur, geur, biodiversiteit en aandacht voor het dagelijks leven van de Romeinen en middeleeuwse zusters in het park.

De aanleg van de tuinen is mede mogelijk gemaakt door: