Park Matilo Unesco Werelderfgoed

Park Matilo ligt op de ondergrondse resten van het Romeinse fort Leiden-Roomburg (Matilo). Het fort maakte aan het begin van onze jaartelling onderdeel uit van de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het zuiden van Nederland vormde samen met delen van België, Luxemburg en Duitsland de Romeinse provincie Neder-Germanië. De gouveneurs van deze provincie hadden ook de taak om hun eigen deel van de rijksgrens bewaken. Daarom noemen wij tegenwoordig het deel van de rijksgrens in Nederland en Duitsland – van het riviertje Vinxtbach ten zuidoosten van Bonn tot de Noordzeekust bij Katwijk – de Neder-Germaanse Limes.

Deze 350 kilometer met Romeinse legerkampen voor legioenen en hulptroepen, havens, wegen, wachttorens, steden en tempels is na een lange voorbereiding in 2021 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Tegelijkertijd is ook de westelijke Donau-Limes in de landen Duitsland, Oostenrijk en Slowalijke ingeschreven op dezelfde  werelderfgoedlijst. Daarmee is het hele noordwesten van de Frontiers of the Roman Empire, van Schotland en Engeland tot aan Slowakije, aaneengesloten ingeschreven als UNESCO Werelderfgoed.

Unesco vlag hijsen op 25 september 2021

Op 25 september 2021 kon voor het eerst ook de UNESCO-vlag in Park Matilo in Leiden worden gehesen. Deze handeling werd uitgevoerd door burgemeester Henry Lenferink, gedeputeerde Willy de Zoete en voorzitter van Werelderfgoed Nederland Boris van der Ham samen met de bestuursleden van de Stichting Mooi Matilo.

Van der Ham sprak de wens uit de ook in Park Matilo het Romeinse Limes erfgoed – nu erkend van wereldniveau – veel mensen zou kunnen bereiken. De UNESCO Werelderfgoed-vlag zal deze wens ondersteunen.  

Gedeputeerde De Zoete vertelde over haar ervaringen afgelopen jaren tijdens het proces van nominatie en haar mooie ontmoetingen van het ontmoeten van ambassadeurs uit andere Limes-landen. “Want de Limes houdt niet op bij de landsgrenzen en zelfs niet die van Europa. Bijvoorbeeld Tunesië was te gast bij de aanbieding van werelderfgoednominatie van de Neder-Germaanse Limes in Parijs in 2020.” 

Inmiddels werkt de Stichting Mooi Matilo met een aantal partners nauw samen om aan de UNESCO-status inhoud te geven in Park Matilo. Met een uitgebreid programma heet St. Mooi Matilo de limes-toeristen van harte welkom. Op de website ParkMatilo.nl is een overzicht van evenementen, rondleidingen en workshops te vinden. Daar kan de bezoeker ook alvast genieten van het (digitale) Museum Matilo, waarvan de Romeinse “afdeling” volledig is ingericht met de topvondsten van het Romeins fort (i.s.m. het Rijksmuseum van Oudheden en Erfgoed Leiden en omgeving). En in 2022 is een oude wens van velen gerealiseerd: een tijdelijk Limesbezoekerscentrum met de toepasselijke naam FABRICA, Latijn voor “werkplaats”. Hierop zal de de officiële Werelderfgoed-vlag wapperen boven Park Matilo bij officiële evenementen. 

Via ParkMatilo.nl houden we je natuurlijk ‘live’ op de hoogte. Evenals op het twitteraccount @LimesNL.

Bezoekerscentrum: Fabrica

En wil je meehelpen in Park Matilo en het Limes Werelderfgoed van heel dichtbij te beleven, dan ben welkom als vrijwilliger (kan ook heel vrijblijvend). Ben je geïnteresseerd, mail dan aan tom@parkmatilo.nl of kijk op Vrijwilligers gezocht voor het in te vullen formulier.