Internationale uitwisseling ‘Frontier Voices’
Het project ‘Grensland’ krijgt een internationale dimensie door samenwerking met het  project ‘Frontier Voices’ dat het 1900-jarig bestaan van de Muur van Hadrianus in Noord-Engeland herdenkt. Tien musea langs de Muur en een aantal internationale partners, waaronder Nigrvm Pvllvm in Zwammerdam en Park Matilo werken samen in dit gemeenschapskunst-project onder de bezielende leiding van Nigel Mills (archeoloog) en Karen McDougall (kunstenaar).

Milecastle langs Hadrian’s Wall (foto: Adam Cuerden PD-Self).

Bewoners langs de oude Romeinse rijksgrens worden uitgedaagd om kunstzinnig te verbeelden hoe zij de lange geschiedenis van hun woonplek in hun moderne leven ervaren en vormgeven. In het project ‘Grensland’ zijn we dit ook aan het onderzoeken, een ideale combinatie dus!

Wij gaan met een delegatie van wijkbewoners op reis naar Hadrian’s Wall om ons te laten inspireren door het Romeinse erfgoed in Noord-Engeland, waar delen van Hadrian’s Wall en funderingen van Romeinse forten nog bovengronds te zien zijn. Een mooi contrast met de situatie in Matilo, waar het Romeinse fort onder een meter aarde is bedolven en bovengronds alleen een moderne reconstructie zichtbaar is. Zo gaat het verleden nog meer leven en inspireren!

Fort Vindolanda langs Hadrian’s Wall (foto: Francis Bijl CC-BY-SA 2.0).

Ter plekke krijgen we workshops van de Engelse kunstenares Karen McDougall, gespecialiseerd in community art en de verbeelding van het verleden. De workshops zullen aansluiten bij het thema van ‘Grensland’ en de gemaakte werken worden in december en januari tentoongesteld in The Sill, het bezoekerscentrum in het midden van Hadrian’s Wall, samen met alle andere kunstwerken van het project ‘Frontier Voices’. Ook de film die we maken over ‘Grensland’ zal in deze afsluitende tentoonstelling worden vertoond.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.