Agenda

Actueel

Matilo Oogst! Zondag 14 oktober 12 – 16 uur

Activiteiten in Park Matilo op zondag 14 oktober 2018 tijdens de Nationale Archeologiedagen

Park Matilo, entree Castellumweg tegenover Leiderdorpsebrug of entree via Wierickestraat. 

Park Matilo is rijk aan tuinen. Het is een feest om ze te zien in hun herfstkleuren. Het is de tijd van de oogst én het is de tijd van de Romeinse wijngod Bacchus. De Stadswijngaard van Matilo is begonnen met de druivenpluk en de verwerking ervan tot echte Matilo-wijn.

Voor jong en oud zijn er workshops die worden gegeven door de Historische Tuinen Matilo. In deze inloopworkshops kun je middeleeuws koken en strofiguren vlechten. Tuinders van Matilo leveren groente en kruiden aan voor soep, die ter plekke wordt gebrouwen voor de bezoekers. De wijnvereniging viert haar oogstfeest, laat haar wijn proeven en heeft eigen druivenstekken Maréchal Foch in de aanbieding.

Er is een kraam met zaden, plantjes, informatie en boeken. Claudia Thunnissen houdt een korte lezing. Wil je meedoen aan een rondleiding? Dat kan! Kom meedoen, luisteren, ruiken en proeven.

 

Archief van activiteiten in Park Matilo:

Activiteiten in Park Matilo tijdens Open Monumentendag op zondag 9 september 2018

Matilo Bouwt!
* Park Matilo, entree Castellumweg tegenover Leiderdorpsebrug, of entree via Wierickestraat
* Zondag 9 september 11-17 uur
* Activiteiten 12-16 uur

Er is van alles te doen in Park Matilo. Volg bijvoorbeeld de inloop-workshop Romeins mozaïek maken. Een Romeinse landmeter demonstreert hoe je met de groma een plattegrond kunt uitzetten en een Romeinse smid smeedt roodgloeiend ijzer. De Romeinse soldatenbarak staat centraal in een kleine expositie en een korte lezing (13.30 en 15 uur). Proef de wijn van Matilo, bezichtig de historische tuinen en volg de presentaties in de informatietent.

Speciaal voor kinderen: Doe mee met de Romeinse workshops van de Matties van Matilo en maak o.a. je eigen mozaïek. Een bijdrage voor materiaal, iets te drinken en iets lekkers wordt op prijs gesteld. Ga kijken bij de Romeinse smid die bij zijn vuur aan het werk is, help de Romeinse landmeter terwijl hij in het fort aan het meten is. En beklim de torens van het castellum!
Reizen over de Oude Rijn langs de Romeinse rijksgrens

Bootverbinding tussen centrum Leiden en Park Matilo
Op zondag is er een bootverbinding, georganiseerd door de Leidse Rederij, tussen centrum Leiden en Park Matilo. Afvaarten elk heel uur trouwsteiger Stadhuisplein om 11, 12, 13, 14, 15 en 16 uur.
Elk half uur vanaf Oude Rijn nabij Leiderdorpsebrug om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Volwassenen retour €7,50, enkel €5. Kinderen retour €5, enkel €3

Wijkenfestival

Het Wijkenfestival van de Wijken Roomburg en Meerburg wordt gehouden op zaterdag, 22 september 2018, dit is tevens Burendag.

De activiteiten vinden dit keer plaats op verschillende locaties:
Een plattegrond met alle activiteiten, de festivalkaart, wordt in de 2e week van september huis-aan-huis door de Gemeente Leiden verspreid in de wijken Roomburg en Meerbrug

Waarom doet de gemeente dat vraagt u zich af?
Wijkenvisie gepresenteerd op het Wijkenfestival 22 september 2018
In het afgelopen half jaar is geregeld overleg gevoerd met de gemeente over de uitvoering van onze Wijkenvisie. Aan de meeste thema’s zijn nu concrete projecten gekoppeld.
Op 22 september a.s. worden deze projecten aan u gepresenteerd, zoals de jeu de boules baan en een pop-up horecapunt bij Matilo. Bij iedere opstelling staan mensen, waarmee u in gesprek kunt gaan en die u nader kunnen informeren. Er worden stembussen opgesteld, waar u een Yes of een No kunt geven. Bij voldoende draagvlak worden de projecten daadwerkelijk uitgevoerd.

Programma Wijkenfestival 22 september 2018
Locaties: IJsselkade, Zaanstraat, Wierickestraat, Park Matilo

10.00 – 17.00 Braderie op de IJsselkade
Braderij IJsselkade, met draaiorgelmuziek, eetkraampjes, informatie, ambachtelijke streekproducten, glitter-tattoo, schminken en nog veel meer!

Huis van de buurt Matilo
– Binnen: FIFA, game-toernooi, activiteiten zelfregiecentrum
– Buiten: Pop-up Horecapunt, Jeu de boules baan, rommelmarkt
– Loterij met mooie prijzen (eind van de middag)

Kinderopvang De Kinderhaven
– Op het grote plein achter deKinderhaven komt “Rogier deAvonturier” 3 x een superleuke show geven voor alle kinderen.
– Tijden: 12.30, 14.00 en 15.30 uur (duur 40 min.)

Park Matilo
– 12.00 – 16.00 boogschieten met begeleiding van Handboogvereniging Saggitatus
– Kinderstadionloop in het park (stadion + 186 meter)
– Rondleiding historische tuinen met aansluitende mini-workshop kruidenthee maken
– Ontdekpad Matilo: een leuke educatieve route voor kinderen
– Doelschieten en touw-en klimspelen
– Demonstratie Gymsport Leiden

Podiumtent
– Op het achterste terras van huis van de buurt Matilo wordt een grote tent geplaatst. Vanaf 13.00 tot 17.00 zijn hier live muziekoptredens.

Dit is het voorlopige programma. Voor de laatste informatie en aanvangstijden kijkt u op www.roommeerburg.nl

Matilo Bloeit! Op zondag 29 april tijdens de Romeinenweek

Op zondag 29 april tussen 12.00 – 16.00 uur doet Park Matilo mee aan de landelijke Romeinenweek. Het thema is ‘Matilo Bloeit!’. Het Romeinse castellum ligt te midden van de Stadstuinen, de Wijngaard, de Schooltuinen en niet te vergeten de Historische Tuinen van Matilo. Kortom: in een oase van lentegroen.
Kom daarom op zondag naar Park Matilo in Leiden. Kinderen kunnen er meedoen met de Matties van Matilo: een workshopmiddag voor alle kinderen tussen 6-12 jaar. We houden een Romeinse kookwedstrijd, je kan Romeinse zalfjes, smeersels en geurzakjes maken en prachtige bloemen vilten. Kosten: € 3,00 per kind voor de hele middag incl. drinken en iets lekkers. Als er plek is mogen volwassenen ook meedoen voor € 3,00 per workshop.

Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start een rondleiding door het park langs de Tuinen van Matilo. Je kunt je bij de informatietent laten bijpraten over het Romeinse castellum onder je voeten. Er zijn boeken, zaden en plantjes te koop en er is een stand met ‘Romeinse’ spulletjes. De wijngaard van Matilo wordt beheerd door een enthousiaste club. Ze maken zelfs wijn. Wil je die eens proeven, dan kan dat.

De workshops voor kinderen: Geef je vast op, dan weet je zeker dat er een plekje voor je is!
Voor meer informatie en opgeven: historischetuinenmatilo.nl, info@prae.biz

Adres: Park Matilo, Leiden. Meerdere entrees: vanaf de Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug, vanaf de Wierickestraat bij het Buurtcentrum Matilo en vanaf de Besjeslaan. Parkeren auto’s: Parkeerplaats Willem van der Madeweg.

UITNODIGING: Erfgoedcafé 12 oktober Castellum Matilo

Door de tijd kunnen reizen, wie zou dat niet eens willen? Tijdens het Erfgoedcafé op 12 oktober lanceert wethouder Robert Strijk TimeTravel Leiden Matilo, een app voor smartphone en tablet waarmee het castellum Matilo in de tijd van de Romeinen tot leven komt.

Tussen de wijken Roomburg en Meerburg in Leiden ligt Archeologisch Park Matilo, op de plek waar de Romeinen rond het begin van onze jaartelling een fort hebben gebouwd: castellum Matilo. De restanten hiervan liggen onder de grond. Deze archeologische schatkamer is al in 1976 tot rijksmonument verklaard. In afwachting van betere archeologische technieken blijft alles voorlopig onder de grond. Om toch iets van het Romeinse verleden zichtbaar te maken, is het Archeologisch Park Matilo aangelegd. Met de TimeTravel-app wordt castellum Matilo weer tot leven gebracht. Met uw smartphone of tablet kijkt u rond in de Romeinse tijd alsof u er zelf middenin staat.

Tijdens het Erfgoedcafé lanceert wethouder Robert Strijk (Cultuur en Erfgoed) de app TimeTravel Leiden Matilo. Neem uw smartphone of tablet mee, zodat u zelf de app kunt downloaden en daarmee een kijkje kunt nemen in het Matilo van rond 120 na Christus (er is wifi aanwezig).

Programma

16.30 uur: inloop
17.00 uur: welkomstwoord
17.05 uur: introductie op TimeTravel-app door Olav Reijers, The Missing Link Erfgoedadvies
17.10 uur: lancering TimeTravel Leiden Matilo door wethouder Robert Strijk
17.25 uur: presentatie Julia Chorus ‘Matilo rond 120 na Chr’
17.40 uur: zeepkist
17.50 uur: bezichtiging Park Matilo en uitproberen TimeTravel-app
18.10 uur: napraten met een drankje
19.00 uur: einde

Het Erfgoedcafé vindt plaats in Buurthuis Matilo, Zaanstraat 126 in Leiden (vlakbij Park Matilo). Toegang is gratis, maar aanmelden is verplicht via het aanmeldformulier op erfgoedcafeleiden.nl. Iedere bezoeker ontvangt twee consumptiebonnen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Matilo in het jaar 120

Archeoloog Julia Chorus doet onderzoek (proefschrift) naar Romeinse forten aan de Rijn en de vertaling daarvan in 3D-reconstructies voor breed publiek. Zij hoopt met een Romeinse vicus-onderzoekstent na Alphen aan den Rijn en Zwammerdam ook in Leiden en Park Matilo neer te strijken om zo oude opgravingen van de vicus (kampdorp) samen met publiek te onderzoeken en vervolgens te publiceren. Tijdens het Erfgoedcafé geeft Julia een korte presentatie ‘Op 12 oktober in het jaar 120 in Matilo’ over de opgravingen, ligging, bezetting, maar ook de bouw van de app.

Romeinse soldatenbarak

In augustus werd een tijdelijke Romeinse soldatenbarak in Park Matilo gebouwd. In het park wordt het Romeinse castellum Matilo verbeeld door een omwalling en entreetorens. Deze zijn aangebracht ter hoogte van de werkelijke muren en entrees van het fort, waarvan de resten als archeologisch rijksmonument onder de grond wordt bewaard.
De ruimte binnen het verbeelde castellum is leeg. Het is moeilijk voor te stellen hoe de Romeinse soldaten er leefden. Een belangrijk element in elk fort vormden de soldatenbarakken. Hier woonden ze, kookten ze, sliepen ze, hielden ze hun wapenrusting bij, maakten ze ruzie en speelden ze spelletjes.
Met het project Soldaten Camping Matilo werd de Romeinse soldatenbarak tijdelijk zichtbaar gemaakt. De barak werd door vrijwilligers en professionals als houten skelet opgebouwd. Kunsthistoricus Claudia Thunnissen, sinds een aantal jaar betrokken bij ontwikkelingen rond de Romeinse limes en Matilo, nam het initiatief voor dit project en ontving hiervoor subsidie van de provincie. Die vindt het belangrijk dat archeologie het publiek bereikt. In Matilo ligt het erfgoed onder de grond, goed beschermd, maar hoe maak je de geschiedenis beleefbaar? hoe trek je bezoekers naar het castellum? Thunnissen hoopt in de toekomst een permanente barak te kunnen bouwen, die onder andere als bezoekerscentrum voor het park kan dienen en waar evenementen en activiteiten kunnen plaatsvinden.
Bekijk hier de video van het project Soldaten Camping Matilo 2017.

Dronevideo Matilo genomineerd voor de eerste editie van het Peugeot Dutch Drone Film Festival (DDFF)

Bekijk de video hier: YouTube
Op 8 september 2017 wordt de eerste editie van het Peugeot Dutch Drone Film Festival (DDFF) georganiseerd in de VUE mega-bioscoop in Hilversum. De beste dronevideo’s van Nederlandse makers worden op het witte doek vertoond, met prijzen per categorie. Een jury van professionals kiest de drie beste video’s. Ook wordt tijdens de avond een publiekswinnaar bekend gemaakt.

Matties van Matilo

Van maandag 7 t/m 12 augustus vond er een spannend kinder- en kunstproject Matties van Matilo plaats. Het speelde zich af rond de verbeelding van een Romeinse soldatenbarak (zie ook beschrijving hieronder).
Deze verbeelding van een barak werd gebruikt in de week, waarin de Matties van Matilo hun fantasie uitleefden.
Wat gebeurde er zoal:

Maandag 7 augustus: Verhalendag. Workshops schrijven, dans, decorschilderen, kostuums maken. ‘s middags spelletjes

Dinsdag 8 augustus: Dierendag. Workshops ezels verzorgen, dans, wilgendieren bouwen, knutselen. ‘s Middags spelletjes

Woensdag 9 augustus: Voedseldag. Workshops soep koken, dans, knutselen, broodjes bakken. ‘s Middags spelletjes

Donderdag 10 augustus: Speeldag. Workshops muziek maken, dans, knutselen, optreden. ‘s Middags spelletjes

Vrijdag 11 augustus: Vrijhandelsdag. Dans, knutselen, smokkelen, vrijmarkt. ‘s Middags spelletjes

Zaterdag 12 augustus: Voorstellingsdag. Gezamenlijke presentatie met Soldatencamping Matilo. Voorstellingen, waarbij het staketsel van de soldatenbarak wordt gebruikt.

Soldaten Camping Matilo in Park Matilo Leiden

Zaterdag 5 en zondag 6 augustus 10.00 – 17.00
In Park Matilo in Leiden werd het Romeinse castellum Matilo verbeeld door een wal en torens. Deze zijn aangebracht ter hoogte van de muren en entrees van het fort. Matilo is een archeologisch rijksmonument. De resten worden onder de grond bewaard. De ruimte binnen de omwalling is nu leeg. Het is moeilijk je voor te stellen hoe de Romeinse soldaten er leefden. In elk fort stonden soldatenbarakken. Hier woonden ze, kookten ze en sliepen ze. Ze speelden er spelletjes en maakten ruzie.
Hoeveel soldatenbarakken hebben er in het Romeinse fort Matilo gestaan? Op 5 en 6 augustus gingen we uitzoeken hoe zo’n soldatenbarak eruit zag, hoe hij werd gebruikt en hoe groot hij was.
Meer informatie op: www.limeszomer.nl.

Programma:

Meten is weten
Met archeologen van de universiteit Leiden, studenten en vrijwilligers, gaan we de maten van de Romeinse soldatenbarakken inmeten en uitzetten in Matilo.

Bouwen
Onder leiding van een bouwmeester bouwen we met vrijwilligers het houten skelet van een Romeinse soldatenbarak.
Romeinse soldaten zijn natuurlijk paraat

Landmeetkunde oud en nieuw
Inmeten met de digitale theodoliet. Demonstratie met de groma, een instrument dat de Romeinen gebruikten voor de aanleg van hun wegen en forten

Lezing
Archeologe Julia Chorus over de Romeinse soldatenbarak. De laatste stand van zaken
Voor alle activiteiten zie www.limeszomer.nl
Wil je meehelpen, graag!

Romeinse zondag (nationale romeinenweek) op 30 april om 12.00 – 16.00 uur

Park Matilo, ter plekke van het gelijknamige Romeinse castellum, was weer het middelpunt van activiteiten op zondag 30 april. Binnen de omwalling staat de kleinste theatertent van Leiden.
In de kleinste theatertent van Leiden gaf Claudia Thunnissen om 13.00 uur een speedlezing over Germaanse en Romeinse kaas. Er was een informatie- en boekenstand, waar je aan de archeologische vraagbaak Tom Hazenberg de hele middag alles kon vragen over castellum Matilo. Om 14.00 uur en 15.00 uur waren er rondleidingen. In de tent draaide een doorlopende presentatie over Matilo en de Limes. En wilde je iets meer te weten komen over Romeins boogschieten of zelf eens de boog uitproberen, dan kon je terecht bij de handboogschietvereniging Sagittatus.

Cursus heggen vlechten

Op zaterdag 25 februari organiseert Stichting Stadstuinen Leiden in de stadstuinen in park Matilo een cursus heggen vlechten. De cursus duurt een dag en u krijgt een deel theorie en u gaat dan al snel buiten met de echte heg aan de slag. Iedereen die daar aan mee wil doen is van harte welkom om zich in te schrijven. De kosten zijn € 30,– per persoon.

Meer informatie is te vinden op: http://www.stadstuinenleiden.nl/cursus-heggen-vlechten/

Aanmelden via: voorzitter@stadstuinenleiden.nl

Uitnodiging voor openbare discussie 3D-app Matilo

26 oktober 2016 15.00 – 17.00 uur

Plaats: Buurtcentrum Matilo, Zaanstraat 126, 2314 XH Leiden

Stichting Mooi Matilo en The Missing Link nodigen u uit voor een openbare vergadering en discussie.

TimeTravel Leiden Matilo

Het Romeinse castellum Matilo is tussen de wijken Meerburg en Roomburg weer zichtbaar gemaakt door de omwalling en poorten te reconstrueren. Als volgende stap maakt bureau The Missing Link nu een digitaal 3D-model van het hele castellum, te bekijken met smartphone of tablet. Het is onderdeel van een serie apps om de Romeinse Limes in Zuid-Holland beter zichtbaar en beleefbaar te maken en wordt mogelijk gemaakt met hulp van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden. Gratis te downloaden voorbeelden zijn TimeTravel Zwammerdam en Katwijk Brittenburg.

We komen op woensdag 26 oktober bij elkaar met een groepje deskundigen om te bespreken hoe de reconstructie eruit komt te zien en welke onderwerpen en thema’s in de app aan bod komen. Graag nodigen we geïnteresseerde bewoners en liefhebbers uit om met ons mee te denken en te praten over het weer zichtbaar maken van het Romeinse verleden op deze plek.

De bijeenkomst wordt geleid door Tom Hazenberg en Olav Reijers.

Graag aanmelden via info@ParkMatilo.nl (Tom Hazenberg)

Rondleiding en lezingen in Park Matilo tijdens Nationale Archeologie dagen

16 oktober

Romeinse Limes Zomer

11 september
Meer info op: http://romeinselimeszomer.nl

Wijkenfestival Roomburg/Meerburg + Romeinse Limes Zomer

27 augustus
Meer info op: http://romeinselimeszomer.nl

Fuif Open Air

13 augustus

Dansen in het Park

2 juli
Meer info op: https://www.facebook.com/events/1517703145206254/

Romeinse Limes Zomer

10 juli
Meer info op: http://romeinselimeszomer.nl

Romeinse Limes Zomer

12 juni
Meer info op: http://romeinselimeszomer.nl

Start cursus handboogvereniging Sagittatus

3 april 14:00 uur
Meer info op: http://sagittatus.nl/cursus

5e Romeinse Zondag in Park Matilo

13 september 2015

Maand-thema
Wijn en wijs op werelderfgoed

Het programma
12:00 tot 16:00 heerlijke KLASSIEKE WIJNEN uit de kelders van Noordman Wijnen / La Bordelaise en de Stadswijngaard
13:00 & 14:00 & 15:00 CRASH COURSE Romeins Nederland door Marten Jesse Pot

Campus (veld)
→ Zelf boogschieten bij Sagittatus (kosten € 1)
→ Zelf Romeinse munten zoeken met een echte detector (kosten € 1)
→ Volg zelf de Romeinse route door Park Matilo
(met de GSM (www.langsdelimes.nl) en folder, verkrijgbaar bij de Taberna)

Theatrum Purpurum
→ Film en lezingen

Forum
→ Historische kruiden en parafernalia van de Historische Tuinen
→ Romeinse boekenmarkt van Hazenberg Archeologie
→ Informatie Stichting Mooi Matilo

Taberna
→ Heerlijke vruchtensappen en versnaperingen voor jong en oud LIMES-bier en WIJN

www.RomeinseLimesZomer.nl
www.langsdelimes.nl
@LimesNL (#limeszomer)

3e Romeinse Limes Zomer in Park Matilo

Op zondag 12 juli van 12 tot 16 uur staat tijdens de 3e Romeinse Zondag in Park Matilo (Roomburg) de Romeinse keuken. Het publiek kan van alles te weten komen over eten en drinken in Romeinse tijd. Natuurlijk kan er ook geproefd worden. Claudia Vandepoel, schrijfster van het succesvolle kookboek “De smaak van de Limes”, en Ellis Grootveld van de Historische Tuinen, koken heerlijke antieke gerechten met de oogst van de bijzondere tuinen van Park Matilo. Heerlijk daarbij smaken de Chateau Matilo van de eigen Standswijngaard of de mede (honingwijn) uit Cronesteyn.

De 3e Romeinse Zondag in Park Matilo heeft echter veel meer te bieden. Jong en oud kan kennismaken met de boogschietsport. Onder leiding van instructeurs van Sagittatus kan iedereen met pijl en boog schieten. Enthousiaste gidsen nemen je mee langs de Romeinse Route en de Historische Tuinen in het park. Daarnaast is er een terrasje met een kleine markt met Romeinse kruiden, boeken, honing en de eigen Matilo-wijn. Je kunt ook zelf met een route-app op je smartphone het Romeinse park verkennen. Natuurlijk biedt Park Matilo ook nog ruimte om te spelen, te wandelen en van de rust te genieten.

De 3e Romeinse Zondag in Park Matilo maakt onderdeel uit van het nationale evenement de Romeinse Limes Zomer. De Romeinse Limes in Nederland is het grootste monument van Nederland. Op pakweg 50 locaties van de Noordzee tot aan de Nederlands-Duitse grens bent u welkom voor rondleidingen, sport en spel, optredens, eten, drinken en veel meer. Zie www.romeinselimeszomer.nl.

Het programma
Forum (markt)
– Romeins koken uit eigen Leidse tuin met Claudia Vandepoel
– Wijnplezier en proeverij bij de Stadswijngaard
– Historische kruiden en parafernalia van de Historische Tuinen
– Honing, planten, biologische olijfolie en mede van Houtkamp en Cronesteyn
– Romeinse boekenmarkt van Hazenberg Archeologie
– Informatie Stichting Mooi Matilo

Campus (veld)
– Zelf boogschieten bij Sagittatus
– Volg zelf de Romeinse route door Park Matilo
(met de GSM (www.langsdelimes.nl) en folder, verkrijgbaar bij de Taberna)

Theatrum Purpurum
– doorlopende filmvoorstelling: “Mysterie van Matilo” en “The making of Park Matilo” in de Taberna
– heerlijke vruchtensappen
– versnaperingen voor jong en oud

Om 12.30 en 14.30 uur
Wandeling langs Romeinse Route en Historische Tuinen door Ellis Grootveld en Claudia Thunnissen

Om 16.00 uur
Afsluiting

Romeinse zondag

9 augustus 12 – 16 uur

Ter info: De Romeinse keuken
De komst van de Romeinen aan het begin van onze jaartelling zorgde voor een omwenteling in de keuken. Uit archeologische vondsten uit de late IJzertijd, die eindigde met de komst van de Romeinen, blijkt dat er tot het begin van onze jaartelling een niet zo gevarieerde menukeuze was.

Er is eigenlijk maar één “kookboek” uit de Romeinse tijd overgeleverd: De Re Coquinaria van Apicius. Maar andere Romeinse schrijvers beschreven soms wel eten dat ze lekker vonden in hun boeken. Daarnaast heeft Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia, een encyclopedie van de toen bekende kennis, tal van groenten, specerijen , vlees en wild beschreven.

En we weten natuurlijk veel over wat er gegeten werd uit vondsten die gedaan zijn tijdens opgravingen van schepen, huizen en zelfs toiletten. De resten in potten en pannen en de afgekloven botjes geven ook een schat aan informatie over het eten in de Romeinse tijd.

Maar dan valt het nog niet mee om Romeins eten te bereiden. De Romeinen gaven nog geen hoeveelheden aan van basisproducten die je in een gerecht moest verwerken. Bovendien werd er in die tijd met onbewerkt voedsel gewerkt. Tegenwoordig heeft veel voedsel al tal van bewerkingen ondergaan, voor het bij ons in de keuken belandt. Denk aan meel, dat bewerkt graan is of jam, wat gezoet en bewerkt fruit is. In de Romeinse tijd kostte het bereiden van eten vaak de hele dag.

We weten dat de Romeinen ons onder andere de asperge, dadels, vijgen, olijven, prei en wijn hebben gebracht. Ook de kip werd door hen bij ons geïntroduceerd.

In de IJzertijd werd vooral gierst en gerst gegeten. Van gerst werd ook een soort bier gebrouwen. De Romeinen brachten ons het gebruik van spelt. Het groeide hier al wel, maar omdat het in het zuiden beter groeit, werd het veel geïmporteerd. Omdat het goed rijst, kan er luchtig brood van gemaakt worden, wat de Romeinen erg lekker vonden.

In de Romeinse tijd waren ook noten en vruchten populair. Er groeiden hier al appels en peren, die wel kleiner waren dan wij nu telen. Ze waren ook harder, daarom moesten ze eerst gekookt worden. Ook de kweepeer was populair bij de Romeinen, omdat hij gemakkelijk de smaak van het meegekookte vlees overneemt. Bramen, frambozen en vlierbessen groeiden hier al maar het gebruik ervan werd geïntensiveerd.

Maar de belangrijkste verandering is wel dat ze de lokale bewoners geleerd hebben om tuinkruiden en specerijen aan het eten toe te voegen. Denk aan anijs, dille, komijn, koriander en selderij, bonenkruid, oregano en laurier die aan het menu werden toegevoegd.

De intensieve handel in het Romeinse rijk maakte het mogelijk dat al die producten uit Zuid-Europa en Azië ook onze omgeving bereid en gegeten konden worden. Na het vertrek van de Romeinen, verdwenen ze dan ook voor eeuwen weer van de eettafel. Pas in de latere middeleeuwen werden ze herontdekt.

2e Romeinse Zondag in Park Matilo

14 juni

Romeinse schepen, boogschieten en bloemschikken

Op zondag14 juni van 12 tot 16 uur staat tijdens de 2e Romeinse Zondag in Park Matilo de Romeinse scheepvaart centraal. Het publiek kan alles te weten komen over de wereldberoemde schepen die begin jaren ’70 bij Zwammerdam zijn opgegraven. De Leidse archeoloog Tom Hazenberg geeft speed-lezingen over deze spectaculaire ontdekking en midden in het park is een mini-expositie met de maquettes van de drie belangrijkste schepen. Het is de eerste keer dat deze maquettes in Leiden en regio worden tentoongesteld.

De 2e Romeinse Zondag in Park Matilo heeft echter veel meer te bieden. Jong en oud kan kennismaken met de boogschietsport. Onder leiding van instructeurs van Saggittatus kan iedereen met pijl en boog schieten. Daarnaast kan men meelopen in een wandeling langs de Historische Tuinen in het park en zelfs meedoen met Romeins bloemschikken. Daarnaast is er een terras met een kleine markt met Romeinse kruiden, boeken en de eigen Matilo-wijn. Ook biedt Park Matilo ruimte om te spelen, te wandelen en van de rust te genieten.

Klik hier voor het volledige programma

1e Romeinse Zondag in Park Matilo een bescheiden succes

Op zondag 10 mei is voor het eerst in Park Matilo een Romeinse Zondag georganiseerd. Enkele tientalen bezoekers vonden de weg naar de taberna in Park Matilo. Daarmee was het begin van een lange traditie geboren, en begin met een bescheiden succes.

Daar vond de landelijke lancering plaats van de route-app www.langsdelimes.nl door Claudia Thunnissen en Jan Pool van de stichting Schep. Thunnissen begeleidde dit met een prachtige limes-lezing.

Op het veld gaven de boogschutters van Sagittatus een demonstratie boogschieten. Bezoekers mocht ook een pogin wagen. Ludy Feyen gaf een rondleiding lang de Romeinse tuin en de Kloostertuin, die zijzelf heeft ontworpen. En Gerard Slokker vertoonde zijn films over het ontstaan van Park Matilo in de fimtent in de taberna, de kleinste filmzaal van Leiden.

In het midden van het castellum-veld hadden de Stichting Mooi Matilo en Hazenberg Archeologie een taveerne (taberna) opgesteld waar bezoekers de heerlijkste versnapeingen konden kopen. Er was ook een mini-markt met de heerlijke Chateau Matilo van de Stadswijngaard, boeken over de Romeinse tijd in Zuid-Holland en kruiden van de Historische tuinen.

De Romeinse Zondag in Park Matilo wordt elke 2e zondag van de maand georganiseerd in het kader van het ladelijke toeristische project de Romeinse Limes Zomer. De volgende Romeinse Zondag wordt gehouden op zondag 14 juni van 12 – 16 uur. Voor het actuele programma is www.parkmatilo.nl te raadplegen.

Als partijen willen bijdragen deze Romeinse Zondagen, zijn ze zeer welkom (aanmelden bij tom@hazenbergarcheologie.nl).

Wanneer: Zondag 14 juni 2015
Waar: Park Matilo – castellumveld
Hoe laat: tussen 12 en 16 uur bent u van harte welkom!

Prijsvraag “Mijn Limes 2015”

Stichting Mooi Matilo en de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij dagen je uit om mee te doen aan de prijsvraag “Mijn Limes 2015”.

De Limes, de voormalige noordgrens van het Romeinse rijk, is het grootste archeologische monument van Nederland en van Europa. De KNHM in samenwerking met de Stichting Romeinse Limes Nederland en de Nederlandse Limessamenwerking organiseert “Mijn Limes 2015”, een wedstrijd ter bevordering van burgerinitiatieven rondom de Romeinse Limes.

Tijdens “Mijn Limes 2015” kan je aan de slag om jouw idee voor het verrijken van de Romeinse Limes binnen een jaar te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een Romeins sportevenement voor jong en oud, het verzorgen van een publieke archeologische opgraving of het organiseren van een Romeins toneelstuk waar de hele wijk aan mee doet. Gedurende het uitvoeringsjaar staat KNHM voor je klaar met tips en met contacten uit ons netwerk. Doel bereikt? Dan ontvang je duizend euro.

Stichting Mooi Matilo daagt iedereen uit om een plan te bedenken en dit mee te nemen naar de nieuwjaarsreceptie op 24 januari 2015 (zie ook onderstaand bericht). De KNHM zal in de vorm van een workshop een heleboel tips geven en vragen beantwoorden. Deskundigen zullen rondlopen en zowel inhoudelijk als redactioneel advies geven. Hierdoor zal jouw plan een betere kans maken bij de prijsvraag van “Mijn Limes 2015”.

Verdere informatie is te vinden op www.knhm.nl. Ga daar naar tabblad Onze Hulp en vervolgens naar “ Mijn Limes 2015”.

Graag voor 10 januari 2015 aangeven of je mee doet en wat je eventueel nodig hebt bij de presentatie van je plannen. Dit kun je mailen naar myriambeck18@gmail.com. Hier kan je ook terecht met al je vragen.

Nieuwjaarsreceptie Stichting Mooi Matilo

Graag willen wij u uitnodigen voor de eerste nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Mooi Matilo en samen met u het glas heffen op de officiële start van Stichting Mooi Matilo.

Vooruitlopend op de prijsvraag die de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij in 2015 houdt, willen wij iedereen de gelegenheid geven die hieraan mee wil doen, hun idee verder te ontwikkelen en maximaal bij te schaven. Dit kan de kans vergroten winnaar te worden van deze prijsvraag (zie bovenstaand bericht).

Waar kan dit beter dan in het park zelf waar we te midden staan met zoveel Romeinse verleden. Met een drankje en een hapje kunt u genieten van alle mooie ideeën voor de wedstrijd “Mijn Limes” en wellicht met elkaar op nieuwe ideeën komen.
Wanneer: 24 januari 2015
Waar: Buurthuis Matilo, Zaanstraat 126
Hoe laat: tussen 14 uur en 17 uur bent u van harte welkom!

Contact
Vragen over Park Matilo of voorstellen voor activiteiten in het park?
Mail naar:

info@parkmatilo.nl