De Erfgoedlijn Limes wordt in de Zuid-Holland in belangrijke mate georganiseerd door medewerkers van het Bureau Cultuur en Vrije tijd van de provincie. Vanwege de viering van de deze zomer verkregen status van UNESCO Werelderfgoed van de limes hebben de medewerekrs van dit bureau ervoor gekozen hun jaarlijkse uitje langs de limes te laten gaan.

In de ochtend leidde voormalig provinciaal archeoloog René Proos de club rond op de voormalig Romeinse stad Forum Hadriani. Vervolgens trok de groep naar Limesbeoekerscentrum NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam. Daar werden de Zuid-Hollanders ontvangen door Leen van Zwieten voor een rondleiding door museum en Castellumtuin door de gidsen van het genootschap. Het bezoek werd afgesloten met een luxe lunch, zoals Limes-bezoekers die altijd in NIGRVM PVLLVM kunnen bestellen.

De blauwe UNESCO-vlag hangt temidden van de vlaggen van Leiden, Zuid-Holland en de Neder-Germaanse Limes.

Het laatste station vormde Park Matilo in Leiden. Om de Werelderfgoed status kracht bij te zetten “hees” Bureau Cultuur trots de vlag van Werelderfgoed NL. Na een rondleiding door het park (Tom Hazenberg) en uitleg bij de Romeinse Tuin (Dorothee Olthof) toog iedereen naar de toekomstige Limeshaven Park Matilo waar de boot van de Leidse Rederij klaarlag.

Het keerpunt van de vaartocht was Nieuw-Werklust. Voor de erfgoedwerkers betekent dit dossier ook “werk aan de winkel”.

Het weer zat mee met een zonnige vaarmiddag tot gevolg over de Romeinse Rijn tot aan voormalige dakpannenfavriek Nieuw-Werklust. Genietend in de zon en pratend over die prachtige Limes in Zuid-Holland werden de gast getracteerd op echte Chateau Matilo van de Leidse Wijnvereniging Matilo, ingeschonken door Claude Backermann en Willem Hoogendoorn. Hierbij verzorgde Dorothee Olthof heerlijke Romeinse spijzen.

Wijn en spijs maakte de zonnige Limesvaart tot een groot succes.

Tevreden vertrok bureau Cultuur en Vrije tijd met afzwaaiend afdelingshoofd Harold Koster naar Den Haag om de dag feestelijk af te sluiten. De Limes bleek weer eens een aangenaam decor voor groepsuitjes.

 

Mee op avontuur? Helpen met Werelderfgoed in Park Matilo?

De Stichting Mooi Matilo zoekt hulptroepen om in Park Matilo programma te verzorgen. Vind je het leuk om regelmatig of onregelmatig mee te helpen? Mail dan naar: info@parkmatilo.nl of bel Tom Hazenberg (06-53589637) voor vrijblijvende informatie.

“Park Matilo, Werelderfgoed temidden van Wijkbewoners”

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *