Park Matilo ligt op de resten van het Romeinse fort Leiden-Roomburg (Matilo). De fort maakte aan het begin van onze jaartelling onderdeel uit van de noordgrens van het Romeinse Rijk in onze streken. Ons deel van die grens lag in de Romeinse provincie Nedergermanië. Daarom heet deze grens de Nedergermaanse limes (spreek uit lie-mès).
De grens bestaat uit een langgerekte miliaire zone op de zuidoever van de Rijn van Katwijk tot Bonn in het Duitse Bundesland Noordrijn Westfalen. Deze Rijngrens bestond uit een reeks forten (castra en castella) met daartussen wachttorens vanwaaruit soldaten de verbindende limesweg en de Rijn bewaakten. De Rijn vormde immers niet alleen de controleerbare noordgrens maar ook een van de rijks belangrijkste transportroutes tussen het continent en de Noordzee. 

Sinds 2011 werken Nederland en Duitsland samen om de Nedergermaanse Limes te nomineren voor de UNESCO Werelderfgoed status. Zij doen dit als partners in de Frontiers of the Roman Empire. Andere delen van deze Frontiers zijn al beschermen, zoals de Hadrian’s Wall in Engeland, de Antoniine Wall in Schotland en de Obergermanisch-Raetische Limes in Duitsland. 
 
In januari 2019 heeft Nederland namens beide `Nedergermaanse’ landen bij UNESCO in Parijs het nominatiedossier ingeleverd. Daarin is een reeks van ongeveer 50 terreinen (properties) aangemerkt als het eigenlijke monument waaraan de werelderfgoedstatus zal worden toegekend. En een van deze ‘properties’ is Park Matilo. 
 
Afgelopen maanden heeft een team van ICOMOS de nominatie beoordeeld. Daarop hebben Nederland en Duitsland nog aanvullende informatie geleverd. En is het Limesnetwerk in gespannen verwachting van het Wereldcongres van UNESCO in juli van 2021. Naar verwachting wordt de nominatie van de Nedergermaanse Limes tijdens dit evenement, dat dit jaar in China zal plaatsvinden, behandeld. 
 
Via Park Matilo houden we je natuurlijk ‘live’ op de hoogte. Evenals op het twitteraccount @LimesNL
 
Meer informatie? Lees HIER verder.