Project Grensland heeft ingesproken bij de Raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling (25 januari 2024).

Ludy Feyen, bewoner van Meerburg en beeldend kunstenaar, heeft aandacht gevraagd voor het behoud van het open en groene karakter van de wijk in de gebiedsontwikkeling van de wijk Meerburg. Ook drong zij aan de verbinding met Park Matilo en de wijk te versterken.

Raadzaal gemeente Leiden. Recht onder het scherm luistert Ludy Feyen naar de discussie tussen VVD-raadslid Tom Leest en buurtbewoner Reini Hulker.

Tom Hazenberg, bestuurslid van de Stichting Mooi Matilo, vertelde over de uitkomsten van het Project Grensland. In dat Project zijn de bewoners samen met de erfgoed-professionals tot de conclusie gekomen dat Park Matilo – met zijn UNESCO Werelderfgoedwaarde – blijvend een positieve invloed op de omliggende wijken kan hebben. De aanstaande wijkvernieuwing kan hierin een sterke stimulans zijn.

Erfgoed, zoals bijvoorbeeld Park Matilo, kan dus een belangrijke en positieve invloed hebben op de maatschappij. UNESCO en de Europese Unie hebben gezamenlijk werkmethoden ontwikkeld om die invloed vorm te geven. Tom Hazenberg van de Stichting Mooi Matilo nodigt de Raadscommissie uit om zich op de hoogte te stellen van deze werkmethoden. De Universiteit Leiden én het Kwaliteitsteam van de Nederlandse Limes Samenwerking zijn van harte bereid hun hulp en deskundigheid daarbij in te zetten, vertelt Tom Hazenberg tot slot.

Op zaterdag 27 januari is van deze inspraakgelegenheid verslag gedaan in het Leidsch Dagblad.