Io Saturnalia!

Van 17-23 december was het groot feest in het Romeinse rijk. Dan vierde iedereen de Saturnalia, een jaarfeest ter ere van de god Saturnus, god van de landbouw, het graan en de overvloed. Tijdens de kortste dagen van het jaar moesten de levenskrachten van de natuur een handje worden geholpen om weer tot bloei te komen. Dat deden de Romeinen door offers te brengen aan Saturnus en uitbundig feest te vieren.

Tijdens de Saturnalia stond de wereld even op z’n kop: iedereen had vrij, meesters bedienden hun slaven, scholen en rechtbanken waren gesloten en niemand mocht een oorlog beginnen. Mensen gingen bij elkaar op bezoek om lekker te eten, te drinken en elkaar kleine cadeautjes te geven.

Op zondag 19 december viert Stichting Mooi Matilo dit vrolijke feest, online en in het echt. Vier je mee?

Tot 19 december kun je meedoen aan de kleurwedstijd voor iedereen van 0-100. Download hier de kleurplaat, maak hem zo mooi mogelijk en stuur hem op naar muma@parkmatilo.nl of lever hem in op 19 december bij Huis van de Buurt Matilo. Je krijgt dan een Saturnalia-pakket voor de helft van de prijs! En bovendien maak je natuurlijk kans op prachtige prijzen!

Vanaf 19 december geven Romeinen en buurtbewoners je hun beste partytips hier op de website. Leer Romeins koken, laat de astroloog het nieuwe jaar voorspellen, maak geurige Romeinse wierook, oefen een toffe goocheltruc, geniet van muziek en nog veel meer!

Om thuis lekker mee te kunnen vieren kun je op 19 december tussen 12.00-14.00 uur een Saturnalia-pakket met ingrediënten en creatieve materialen ophalen bij Huis van de Buurt Matilo (Zaanstraat 126, Leiden).

Geen tijd op 19 december of woon je ver weg? Je kunt het pakket ook laten opsturen. De filmpjes blijven de hele maand december op de website staan en de inhoud van het pakket is houdbaar, dus je kunt ook na 19 december meevieren!

Een Saturnalia-pakket kost € 5,00 excl. verzendkosten.

Liever (ook) live meedoen? Ga dan mee met de rondleiding door Park Matilo, Leidens eigen Unesco Werelderfgoed, op 19 december van 13.00-14.30 uur. We verzamelen bij het Huis van de Buurt Matilo.

Bestel hier je Saturnalia-pakket(ten) en/of reserveer hier een kaartje(s) voor de rondleiding.