Deze middag in Park Matilo in Park Matilo was zo mooi en interessant dat er zelfs twee verslagen zijn.

Mooie geschiedenis op rijm en toon, door Tom Hazenberg.
Op zondag 8 oktober stond de Romeinse Zondag in Park Matilo voor de tweede keer in het teken van de poëzie. Dichter Leo van Zanen vormde met zanger en gitarist Willem Vermaasse een duo dat op rijm en muziek millennia aan geschiedenis en mythen ten gehore bracht. Vermaasse en Van Zanen – wij mogen Willem en Leo zeggen – presenteerden op eigen wijze Oedipus Rex en alle vaderlandse Willems, al dan niet historisch gefundeerd. Mooi was hun muzikale wandeling met de Leidsche schilders in hun kinderjaren, Jan Lievens en Rembrandt van Rijn, schooierend door de stegen van de 17e eeuwse Pieterswijk. Tenslotte leidden Vermaasse en Van Zanen het programma uit met bewerkingen van de Engelse dichters Thomas Ravencroft en William Shakespeare. Hun vertolking van het lied over twee Raven en de gesneuvelde ridder vormde het hoogtepunt van de middag.


Troudadours, door Bert ter Woerds
De bezoekers hebben een kil windje doorstaan bij het ruim 30 minuten durend optreden: twee troubadours die liederen en gedichten brachten. De twee partytenten bij de FABRICA gaven zowaar een intieme ambiance. Als je je ogen dicht deed en 20 graden erbij dacht, zat je in het Occitanië en het Katharenland van 8 eeuwen terug. Het enige dat niet in die tijd paste, was de elektronische versterking van de drie instrumenten van Willem. Als dit het niveau was van de minstrelen die van kasteel naar stad trokken, dan hebben hun tijdgenoten niks gemist aan het ontbreken van onze 21e-eeuwse media.
De klasse van beide heren was top. Denk aan Gerrit Komrij, Kees Stip, drs. P., Lennart Neijgh, goed vermengen en voilà. Voor wie op school Literaire kunst van Lodewick heeft gehad: alle stijlfiguren zaten erin – woordspeling, limerick, ollekebolleke, anachronisme, enjambement, bathos, stijlbreuk en alle rijmsoorten. Met zijn eruditie deed Leo aanhoudend een groot beroep op de algemene kennis van het publiek, maar de reacties gaven aan dat alles in vruchtbare aarde viel.

We verheugen ons nu al weer op Poëzie in Park Matilo in het voorjaar tijdens de Week van de Klassieken. Wederom onder curatorschap van Leo van Zanen.

Een onverwachte nabrander

Het literaire podium van de FABRICA werd onverwachts verrijkt met een handtekeningensessie van fans van de thrillerschrijfster Anne van Zwieten. Park Matilo is een zeer toepasselijke locatie hiervoor want haar nieuwe roman Vleugellam speelt zich af in dit Leidse Werelderfgoed.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *