Dinsdag 15 maart 2022 was een groot moment in Park Matilo. Bijna 10 jaar na de feestelijke opening van het park tussen Roomburg en Meerburg is op het Castellum-veld het eerste Limes-bezoekerscentrum geplaatst, genaamd Fabrica, het Latijnse woord voor “werkplaats”. Vanuit de Fabrica zal de Stichting Mooi Matilo bezoekers van Park Matilo, sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed, ontvangen. Ook zullen hier workshops, rondleidingen en de lunches van voor de gasten van de Limesvaarten van de Leidse Rederij  worden worden geoganiseerd.

De Kabouter-keet zal de komende weken worden omgebouwd tot Fabrica. De grafittikunst van de
Kabouterschilder zal beschermd worden onder een planken berimmering.

De keet is een kado van de Leidse wijkvereniging Cronestein en heeft eerder dienst gedaan in de Lammenschanstuin. Op de keet staat nu nog een kunstwerk van de bekende maar mysterieuze Kabouter-schilder, wereldberoemd in Utrecht. Deze grafitti-kunst zal worden beschermd achter een houten wand. Stichting Mooi Matilo en de wijkvereningen Roomburg en Meerburg zijn de stadgenoten van Cronestein dankbaar voor deze gift. 

Park Matilo maakt onderdeel uit van UNESCO Werelderfgoed. De officiële vlag kon worden gehesen
door burgemeester Lenferink, gedeputeerde De Zoete en UNESCO Nedrland voorzitter Van der Ham.

Waarom heet dit eerste Limesbezoekerscentrum in Park Matilo Fabrica? Een fabrica – van dit woord fabriek afgeleid – was een werkplaats in een Romeins grensfort, zoals dat in Matilo stond. Hierin verzorgden soldaten bijvoorbeeld hun wapens of timmerden ze nieuwe kasten voor hun barakken. Welnu, de Stichting Mooi Matilo en de wijkvereningen werken aan een groter bezoekers- en activiteitencentrum in het park. De Fabrica wordt de komenden jaren de plek waar deze plannen verder worden uitgewerkt. 

Mooi Matilo bestuurslid Erik Onnes kijkt trots naar dit eerste resultaat van jarenlange voorbereiding.


In de maand april zal de Fabrica worden opgeknapt en opening is te verwachting in mei of juni. Vanaf dat moment zullen Park Matilo, de wijken en Leiden een volwaardige bezoeklocatie voor het nieuwe werelderfgoed hebben.

Wil je meehelpen om de Fabrica tot leven te wekken, gasten te ontvangen of andere leuke en interessante werkzaamheden te verrichten? Spreek ons een aan via contact@parkmatilo.nl

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *