Vraagje: wat is een kenmerk van een gepassioneerd tuinder? Antwoord: die kijkt graag rond in andermans tuinen naar bijzondere planten, composities of gebruiken.  Zo ook de leden van de historische tuinen Matilo, die samen op excursie gingen.

De Historische Tuinen Matilo zijn niet de enige historische tuinen in de regio. Museumpark Archeon heeft ook een Romeinse en een middeleeuwse kruidentuin. Op zaterdag 10 juli zijn wij daar op bezoek geweest om kennis te maken met de tuinders van Archeon. En om hun paradijsjes te bewonderen. En paradijsjes waren het!

Wratten, griend en peren
Broeder Bert leidde ons vakkundig rond door de middeleeuwse kloostertuin, vol (voor ons) bekende en nieuwe planten. Hij wist veel te vertellen over de geneeskrachtige toepassing van veel kruiden. Last van wratten? Sap van de stinkende gouwe helpt!

In de Romeinse tuin bewonderden we, naast alle kruiden, vooral de poort van lei-peren (wat een goed idee! dat willen wij ook!). En als uitsmijter toonden de tuinvrijwilligers ons hun heuse griend, een vochtig stuk land achter de middeleeuwse huisjes waar ze wilgen kweken en regelmatig de takken oogsten om, onder andere, hekken van te vlechten.

Fonds voor Cultuurparticipatie
Het was een inspirerend bezoek, dank jullie wel, tuinders van Archeon! En veel dank aan het Fonds voor Cultuurparticipatie, dat het bezoek financieel mogelijk maakte dankzij de regeling voor expertisebevordering van erfgoedvrijwilligers.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *