Zoals jullie in eerdere berichten op deze website konden lezen, is Stichting Mooi Matilo bezig met het realiseren van een Activiteiten- en bezoekerscentrum in Park Matilo, ‘de Soldatenbarak.’ Goed nieuws: bijna alle aangevraagde subsidiegelden zijn binnen!

Bouwen heeft altijd veel voeten in de aarde. Er zijn ontwerpen nodig, vergunningen, aan vele wensen moet worden voldaan. Stichting Mooi Matilo is hier hard mee bezig, samen met de gemeente Leiden en de Nederlandse Limessamenwerking.

Vier Windrichtingen

Bij de Soldatenbarak hoort een programma van rondleidingen, creatieve workshops en activiteiten in het park, de Vier Windrichtingenfestivals. Door corona kunnen we voorlopig helaas geen echte activiteiten aanbieden. Zodra we weer mogen, maken we een mooi programma, dus houd de website www.ParkMatilo.nl in de gaten!

Museum Matilo

Intussen werken wij achter de schermen aan MuMa: Museum Matilo. Want wist je dat er in Matilo echt hele bijzondere vondsten zijn gedaan? In de 16e eeuw schreef de moeder-overste van het Margarethaconvent al over spannende ontdekkingen alhier: gouden en zilveren munten, bronzen beelden en een reus in een bronzen harnas. Er zou zelfs een vervloekte antieke schat verborgen liggen, de schat van Roomburg…

Later hebben archeologen inderdaad bijzondere dingen gevonden in Matilo. Wij hebben de meeste Romeinse inscripties die op één plek bij elkaar zijn gevonden! Een zeldzaam glimmend ruitermasker! Een hand van een groot bronzen standbeeld van de keizer! Maar vooralsnog geen vervloekte schat.

Schatten gezocht!

In Museum Matilo presenteren we de archeologische schatten uit Matilo en hun verhalen. Maar wij willen in MuMa niet alleen verhalen van lang geleden vertellen, we zijn ook benieuwd naar verhalen van nu. Wat is jouw schat van Matilo? Wat is hier voor jou bijzonder, mooi of waardevol? Niet per se goud of zilver, het kan van alles zijn. Een superlieve buurvrouw? De grootste pompoen van de Stadstuinen? Het mooiste uitzicht van Leiden?

Wil je je verhaal delen? Neem dan contact op met een van de makers van het Museum, Dorothee Olthof (muma@ParkMatilo.nl). Voorlopig wordt MuMa een online museum, waar iedereen thuis van kan genieten. Het zal in april zijn virtuele deuren openen op ParkMatilo.nl. Uiteindelijk, als de Soldatenbarak er staat, komt er ook een echte tentoonstelling.

Ook nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen? Kijk dan op ParkMatilo.nl. Heb je vragen of wil je meedoen? Mail dan naarcontact@ParkMatilo.nl.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Gemeente Leiden (Wijkenvisie Roomburg-Meerburg, Provincie Zuid-Holland, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Publieksbereik Archeologie, Nederlandse Limes Samenwerking, het WOZfonds en Fonds1818.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *