Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019 kun je in Park Matilo van vrijdag 11 tot en met zondag 13 oktober weer meehelpen met de archeologen van ‘Romeinse vicus aan de Rijn’. In de onderzoekstent onderzoeken ze Romeinse vondsten uit Leidse bodem. Precies waar het Romeinse fort met zijn kampdorp (vicus) 2000 jaar geleden stond. Op vrijdag 11 oktober gaat de tent open om 11 uur. Alle drie de dagen tussen 11 en 16 uur kun je zelf meedoen met het onderzoek naar het Romeinse kampdorp en de TENToonstelling over Romeins Leiden bekijken. Er is ook een leuke speurtocht.

Onderzoekstent van ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ in Park Matilo (foto’s C. Thunnissen)

Archeologen van de onderzoeksgroep ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ onderzoeken sinds het voorjaar de archeologische vondsten uit het depot van Erfgoed Leiden die bij oude opgravingen uit de grond zijn gekomen. Misschien heb je de onderzoekstent al  eens in het park zien staan. Romeins aardewerk, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over de Romeinse geschiedenis van deze plek. Wie woonden in de vicus van Matilo, het kampdorp bij het fort, wat deed men er en zijn er nog sporen te vinden van de soldaten uit het fort, of van hun vrouwen en kinderen? Kom de Romeinse vondsten in de onderzoekstent bekijken: niet in vitrines, maar op tafel. Help je mee met wegen en meten van de vondsten? Zo help je de archeologen.

Je kunt ook een speurtocht door de vicus doen, op zaterdag kun je met een 3D-pen een vicushuis maken of een poortgebouw van een fort. En op zondag zijn er rondleidingen om 13 en 15 uur. Iedereen is welkom, het is geschikt voor alle leeftijden, gratis, je kunt zonder afspraak komen.

Wanneer: vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober van 11 tot 16 uur

Waar: Park Matilo

Informatie vind je verder op de Facebookpagina Romeinse vicus aan de Rijn (nieuwste informatie) en op www.archeologiedagen.nl.

Het project Romeinse vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Ontsloten Verleden.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *