Op 26 november werd tijdens een feestelijke bijeenkomst ‘Stekelnoot’ geopend. Het is een werk van kunstenares Ludy Feyen uit Meerburg, dat door subsidie van het Lucas van Leyden Fonds tot stand is gekomen.  “In onze veranderende wijk , wilde ik een plek maken die verbindt in de meest brede zin.”

Meerburg gaat in transitie. Op welke termijn is nog niet duidelijk, maar er gaat veel veranderen in de wijk. “Hoe zal onze wijk er in 2030 uitzien?”, vraagt Ludy zich af. “En hoe gaaf is het om daar met z’n allen over mee te denken?” Op het grasveld aan de Spaarnestraat, tussen Park Matilo en het Huis van de Buurt, staat nu een ovale bank van vijftien meter lang.  ‘Stekelnoot’ geeft mensen de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en mee te denken over de toekomstige situatie in Meerburg.

Kampdorp
“Ik wilde een plek maken, waar ruim plaats is voor mensen om samen te komen, maar die tegelijkertijd een verbinding met de toekomst van Meerburg is en het verleden”, legt Ludy uit.  De vorm van ‘Stekelnoot’ is geïnspireerd op het zaad van de gelijknamige plant. “We leven hier op meer historische grond dan alleen het park. De stekelnoot werd in het kampdorp dat hier 2000 jaar geleden lag, gebruikt voor het verven van stoffen. Deze historische verwijzing wil ik graag uitbreiden door plantenbakken te plaatsen met daarin allerlei gewassen, die van oudsher werden gebruikt voor het verven van textiel. Hoe leuk zou het zijn als we met die oude technieken en oorspronkelijke planten allerlei workshops gaan organiseren.”

Buurtbewoners
‘Stekelnoot’ is een constructie van draadstaal, dat bekleed is met wilgentakken. Het stalen frame mag vanwege de archeologische ondergrond maximaal dertig centimeter diep steken. “Dat is juist weer een voordeel, want mocht het werk moeten worden verplaatst dan is dat gemakkelijk te bewerkstelligen”, vertelt Ludy. “De constructie is in delen in Zoeterwoude gemaakt en ter plekke in elkaar gelast. De verbinding kwam al direct tot stand toen buurtbewoners kwamen helpen om de wilgentakken aan te brengen. Dat was al een feestje.”

Initiatieven
Met ‘Stekelnoot’ als pleisterplaats kunnen allerlei activiteiten worden ontplooid. Het zaad is geplant om van daaruit verder te groeien. Zo zal er in elk geval elke vrijdagochtend vanaf die plek door de wijk worden gewandeld, waarbij zwerfafval wordt opgeruimd met een kop koffie als afsluiting. Ludy: “Het is spannend om te bedenken wat er allemaal kan gebeuren rondom ‘Stekelnoot’. Ik zou iedereen willen vragen om hun fantasie de vrjje loop te laten en initiatieven te melden bij Natascha, de beheerder van Matilo. Of nodig je buren uit voor een borrel op de bank. Hij zit heerlijk!”

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *