(foto’s Willem de Jeu; drone-foto Micha de Bruin)

Nu zijn bezoekers van Park Matilo in Leiden nog meer welkom. Het Limesbezoekerscentrum Fabrica heeft zijn deuren geopend. Elke zondagmiddag worden bezoekers onthaald met enthousiaste uitleg over de Romeinse en middeleeuwse geschiedenis van Limes Werelderfgoed. Ook als de Fabrica niet open is “ontvangt” dit gebouwtje de gasten met prachtige kaarten en platen die uitleggeven over hoe het Romeinse castellum eruit heeft gezien. Regelmatig zijn er ook meer activiteiten zoals rondleidingen, workshops en zelfs een Limesvaart vanuit het centrum van Leiden. Het actuele programma staat altijd op Park Matilo.nl.

Ruim 10 jaar heeft de Stichting Mooi Matilo zich beijverd om dit bezoekerscentrum te realiseren. En op 1 juni was het zover: na de vele felicitaties van Limes-bestuurders en managers werd het landelijke, provinciale en plaatselijke Limes netwerk met een drone-opname vereeuwigd voor de nieuwe Fabrica

Nationaal, provinciaal, lokaal

Programmamanager Jelmer Prins van de Nederlandse Limes Samenwerking vermeldde dat de landelijke limes-wandel en fietsroutes met de Fabrica en de ontvangst door vrijwilligers in Park Matilo nog aantrekkelijker is geworden. Cornelis Visser, burgermeester van Katwijk maar ook voorzitter van het Zuid-Hollandse Limesnetwerk, roemde de samenwerking die door het erfgoedlijnenbeleid van de provincie tot deze prestatie heeft geleid. Wethouder Erfgoed van Leiden, Yvonne van Delft de Stichting en de wijken Roomburg en Meerburg met deze grote stap om het verhaal van Park Matilo te vertellen.

Tenslotte verwoorden de voorzitters van beide wijkverenigingen, Liesbeth Dijkdrenth en Ankie Verlaan, de trots die de wijkbewoners voelen of “hun” werelderfgoed. Zij noemden ook de goede samenwerking met de Stichting Mooi Matilo in het juist afgeronde Wijkenvisie-programma. Na alle complimenten en felicitaties sprak voorzitter van Mooi Matilo, Alexander Geertsema over de Fabrica als halteplaats in de tijdreis van de Romeinse tijd via de middeleeuwen naar het heden, maar ook als halteplaats in de reis langs de Neder-Germaanse Limes. Hij nodigde dan ook alle sprekers uit een grote reiskist te openen … waaruit de drone opsteeg om het gezelschap vast te leggen op video en foto. 

Topvondsten

Park Matilo is een van de grensforten van de Neder-Germaanse Limes dat sinds 2021 als UNESCO Werelderfgoed is ingeschreven. Door opgravingen is bekend dat op deze locatie aan de oostkant van Leiden een castellum het kruispunt van de Rijn en het Kanaal van Corbulo bewaakte. Beide waterwegen waren essentieel voor de verbinding van het romeinse leger tussen het Europese continent via de Noordzee naar Britannia. Beroemde ontdekkingen van Matilo, ook bekend als Leiden-Roomburg, zijn enkele – voor Nederland zeldzame – volledige inscripties, een leren schilhoes en natuurlijk het messing ruitermasker, dat bekend is onder de naam `Gordon’. 

De topvondsten van Park Matilo zijn te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Een van de inscriptie in Kasteel Duivenvoorde. Het Romeinse geschiedenis van Matilo is te ontdekken in het digitale Museum Matilo op de website ParkMatilo. 

Ruitermasker (foto RMO)

Financiering

De Fabrica en het meerjarige publieksprogramma is ontwikkeld door de Stichting Mooi Matilo in samenwerking met Prae, Durendale Reizen, Vormidable en Springlevend Verleden met hulp van Rijksmuseum van Oudheden en Erfgoed Leiden e.o. Ruime financiële ondersteuning kwam van provincie Zuid-Holland, gemeente Leiden, Nederlandse Limes Samenwerking, Fonds voor Cultuur Participatie, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Fonds 1818, Woz Fonds.  

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *