De Romeinenbrug tussen Zaanstraat en Park Matilo, die tijdens de Leiden Marathon verzakte, wordt in de maand december opnieuw gemaakt. Van hardhout deze keer, zodat er in de toekomst ook auto’s  overheen kunnen wanneer dit noodzakelijk is.  

De brug is een replica van een Romeinse brug. Het watertje waarover de brug is gelegd, maakte in vroegere tijden deel uit van het kanaal van Corbulo.  Corbulo was een Romeinse legeraanvoerder en gouverneur, die zijn mannen opdracht gaf het kanaal te graven.  Archeologische opgravingen toonden aan dat het kanaal ten dele bewaard is gebleven in de Vliet tussen Leiden(dat toen Matilo heette) en Voorburg (destijds Forum Hadriani).

Corbulo had de wind er goed onder bij zijn troepen en om hen aan het werk te houden liet hij ze het kanaal graven. Archeologen denken dat hij dit ook deed om een verbinding tussen Rijn en Maas te maken zodat een oversteek via de zee niet nodig was.  Omdat de zee tussen Groot Britannia en Nederland relatief smal is, zijn er sterke stromingen en kan het er knap spoken.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *