Het bestuur van stichting Mooi Matilo heeft goed nieuws ontvangen! De vergunning is afgegeven voor het plaatsen van een ontmoetingsplek binnen de omwalling van Park Matilo.

Het bestuur houdt zich op dit moment bezig met de aankleding van deze kleine barak die de naam Fabrica zal dragen.  Fabrica is Latijn voor ‘werkplaats’ of ‘atelier’.  Dat is een mooie naam voor een locatie waar ook het (digitale) museum zal zijn!

De verwachting is dat de Fabrica in maart kan worden neergezet.
Bijeenkomsten, evenementen zoals rondleidingen zullen dan voortaan vanaf hier starten.  Aan het programma wordt nog gesleuteld maar volgt binnenkort.

Je kan misschien ook genieten van:

2 reacties

 1. Beste lezer bij de website van https://parkmatilo.nl ,

  goed nieuws inderdaad!

  Ik vraag mij daarbij af; wordt ook rekening gehouden met (geleidelijke) vervanging van de – oorspronkelijk in Noord-Amerika groeiende – levensbomen (Thuja occidentalis) op de omwalling. Die bomen zorgen weliswaar voor een mooi beeld, maar hebben geen relatie met de Romeinse tijd. Als individuele exemplaren daarvan sneuvelen (om welke reden dan ook) , kunnen die dan vervangen worden door taxussen? De Taxus baccata is wel van nature aanwezige boom in het tijdperk dat Matilo werd gebouwd (gebruikt ook voor de fabricatie van bogen).

  Mooi om op de kaart – die op de website boven het bericht staat – te zien dat de ontwikkeling van een groene entree via de Hoge Rijndijk in de plannen is het ontwerp opgenomen.

  Nog een laatste waarneming; enkele tamme kastanjes (Castanea sativa) die aan weerszijde bij de toegangen van de lange noord-zuid verbinding door Park Matilo staan, zijn aan vervanging toe. Bij de noordtoegang staan er twee, in plaats van de oorspronkelijke drie (bron: bomenbeheerbestand gemeente Leiden), bij de zuidelijke toegang (Besjeslaan) zijn inmiddels vier (van de achttien) tamme kastanjes als bij de grond afgezaagde stam aanwezig, twee daarvan hebben struikachtige uitlopers. De andere veertien tamme kastanjebomen hebben vormsnoei nodig door de takken vanaf de grond tot een hoogte van circa 1,80 meter te snoeien. Dan wordt het uiteindelijk een mooie laan van achttien tamme kastanjes.

  Groet van Eduard Groen

  1. Beste mijnheer Groen,
   Hartelijk dank voor uw reactie!
   Zoals ik u al per mail heb laten weten leg ik uw vragen voor aan het bestuur van stichting Mooi Matilo. Dan kunnen zij contact opnemen met de gemeente hierover. De gemeente gaat over de groenvoorziening in Park Matilo, vandaar.

   Met vriendelijke groet,
   Patricia Pol
   medewerker Hazenberg Archeologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *