Waar werden in de Romeinse tijd bloemenkransen voor gebruikt? Op zondag 11 juni verzorgden Gemma en Dorothee* een lezing met een workshop in bezoekerscentrum de FABRICA in Park Matilo.

Voor feesten en partijen, als offers aan de goden, om helden te eren en om hun huizen te versieren tijdens hoogtijdagen maakten de Romeinen slingers en kransen van bloemen, grassen en kruiden. Daarbij hadden de planten allemaal een betekenis. Wie kent niet de lauwerkrans? Maar er waren er nog veel meer!

Fysiek is van deze kransen natuurlijk weinig over. Toch weten we er veel van omdat de kransen en guirlandes vaak vermeld worden in de Romeinse literatuur. Ook vinden we prachtige afbeeldingen op de vele Romeinse fresco’s en reliëfs. 

Romeinse bloemkransen maken

Tijdens de middag kregen we een gevarieerd beeld van de kransen uit de oudheid. Uit de geschriften van Apuleius en Ovidius werden vertaalde fragmenten over bloemenkrans aan ons voorgedragen.

En daarna gingen we aan de slag. Onder praktische begeleiding van Dorothee en door het kijken naar de afbeeldingen van Gemma maakten we de mooiste bloemenkransen.

We hadden een heerlijke middag. Zeer voor herhaling vatbaar.

Romeinse bloemenkransen maken

* De lezing en de workshop werden verzorgd door dr. Gemma Jansen en Dorothee Olthof. Gemma is classica en archeologe en zij schrijft een boek over Romeinse tuinen en bloemen. Dorothee werkt onder de naam ‘Prae’. Haar missie is om het verleden boeiend en beleefbaar maken, liefst hands-on en met alle zintuigen, voor jong en oud. Deze middag werd mogelijk gemaakt door de Stichting Mooi Matilo.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *