Ter gelegenheid van het 40 jarige bestaan van de studievereniging Sophia Aeterna is Tom Hazenberg gevraagd een lezing gegeven op de digitale lustrumviering op 12 februari jl. Hij nam de uitnodiging graag aan, want hij is zelf afgestudeerd bij de studie Klassieke Talen aan de toen nog Rijksuniveriteit Leiden.
In zijn lezing nam hij de toehoorders mee op een reisje langs de Romeinse Rijn onder de titel Limes Litteratus, langs de lettes van de Limes. Daarbij toonde hij naast de belangtijkste ontdekkkingen van dit toekomstig UNESCO Wereflderfgoed ook enkele epigrafische vondsten zoals scherven met graffiti van namen van soldaten, de bouwinscriptie van de poort van Albanianis en het vervloekingstablet van Bodegraven.
Hij eindigde in Castellum Hoge Woerd in de Leidsche Rijn waar Verax een prachtige lans moet hebben geofferd. Het toeval wilde dat Els Rose, onderzoeker van de Universiteit van Utrecht de bezoekers verder meenam vanaf het Romeinse castellum op het Domplein in Utrecht via het levensverhaal van bischop Radboud in de Middeleeuwen. En Bram van der Velden bracht de meute via de opgraver van het Utrechtse castellum, classicus Vollgraff Jr., weer terug naar Leiden door zijn verhaal over vaders en zonen classici en oudheidkundigen af te sluiten met de heren Cobet en Holwerda Sr. en Jr, de laatsten werkend in het Rijkmuseum van Oudheden.
Een volmaakte cirkel door de Leidse beoefenaars van de Klassieke Talen tot standgebracht en direct ook gepubliceerd in het lustrumnummer van Frons, onder de titel “De Klassieken in de Lage Landen”. Hierin is ook het artikel van Tom Hazenberg gepubliceerd.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *