Archeologisch onderzoek van de laatste jaren en nieuwe beschikbare onderzoekstechnieken geven een schat aan nieuwe informatie over Romeins erfgoed in Nederland. Tijd om deze nieuwe ontdekkingen onder de aandacht te brengen.

Omdat de corona-maatregelen langer duren organiseert Historizon in de maanden februari en maart een serie over Romeins erfgoed in Nederland. Na eerdere succesvolle series over de geschiedenis van de filosofie en een serie over de relatie tussen Zuid-Afrika en Nederland zoeken we het dit keer uitsluitend in eigen land.

Een zestal levendige lezingen door vooraanstaande deskundigen, ondersteund met artefacten uit musea en actuele resultaten van archeologisch onderzoek. De uitzendingen duren maximaal anderhalf uur. Tijdens de uitzending is het mogelijk om vragen te stellen.

Met deze serie geeft Historizon inzicht in de stand van de huidige wetenschap over de Romeinse periode in Nederland aan het begin van onze jaartelling.

Inhoud
Één aflevering doet Tom Hazenberg verslag van de scheepvaart en handel in de Romeinse tijd. Met een verhaal over riviertransportschepen van het type `Zwammerdam’: over hun ontdekking, het onderzoek en hun belang voor het grootschalige transport langs de Noordgrens van het Romeinse rijk tussen Germania en Gallia enerzijds en de Noordzee en Britannia anderzijds. Veel aandacht voor de limes, de Romeinse kust en ook de godin Nehalennia zal niet ontbreken.

De eerste aflevering zal Erik Graafstal vertellen over de Limesweg in de Rijndelta: nieuw licht op het grootste Romeinse bouwwerk in Nederland. Met het huis van Hilde maken we een aflevering over de aanwezige bevolking in Nederland ten tijde van de Romeinen in Nederland, met name de Friezen.
Met Dr. Karen Jeneson, Conservator van het Thermenmuseum Heerlen, kijken we naar Heerlen als Romeinse vicus. Het Pakhuis Ermelo geeft inzicht over de marskampen die gevonden zijn op de Veluwe. En uiteraard mag Nijmegen niet ontbreken waar met Museum Het Valkhof kijken naar het Flavische legioenskamp en het nog steeds aanwezige aquaduct.

Het volledige programma vindt u hier.

[Foto: Museum Valkhof, Nijmegen]

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *