Op zaterdag 17 december werd Saturnalia gevierd in Huis van de Buurt Matilo. Wat is Saturnalia ook al weer? Het was een midwinterfeest in het Romeinse rijk ter ere van de god Saturnus. Tijdens Saturnalia stond de wereld even op z’n kop. En de Romeinse burgers gingen bij elkaar op bezoek om lekker te eten, te drinken en elkaar kleine cadeautjes te geven.

Saturnalia, Romeinse midwinterfeest in Huis van de Buurt Matilo

De Stichting Mooi Matilo heeft er plezier in om dit feest te reanimeren; het is Sinterklaas en Kerst tegelijkertijd. Alle buurtbewoners waren welkom. Het Huis van de Buurt was voor een middag veranderd in een Romeinse feestzaal. Veel buurtbewoners, inclusief kinderen, hadden het koude weer en de gladheid getrotseerd om naar het Huis van de buurt te komen. Het was dan ook een gezellige boel. Er was voor ieder wat wils: kaarsen rollen van bijenwas, kerststukjes maken, Romeinse spelletjes doen en Romeinse hapjes bereiden en eten. Een Romeinse muzikale noot ontbrak niet. Ook kon je er voor kiezen om een Romeins orakel te raadplegen. Het was zelfs mogelijk om buiten op een vuur broodjes te bakken.

Bijzonder is het feit dat Saturnalia Park Matilo inmiddels is verbonden met de viering van Saturnalia in tien gemeenschappen langs de Muur van Hadrianus in Engeland (Zie: Park Matilo alweer samen met 1900 jaar Hadrian’s Wall – Park Matilo).

Saturnalia werd gevierd op initiatief van de Stichting Mooi Matilo en georganiseerd door een aantal samenwerkingspartners van Mooi Matilo. Zeer gewaardeerde ondersteuning was er ook door:

  • The European City of Science Leiden 2022 (tevens sponsor);
  • De Vereniging Leidse schooltuinen;
  • Legio Secunda Augusta (https://www.legioiiavg.nl/);
  • Incluzio.

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *