Altijd al willen weten wat een ’tredplant’ is? Dat lees je hieronder. En ga volgende keer beslist mee met een wildplukwandeling onder leiding van Ellis Grootveld. Ellis is archeobotaniste met kennis van bomen en planten uit de verre geschiedenis.

We verzamelden bij de FABRICA in Park Matilo. Toen de groep compleet was, startte de herfstige wildplukwandeling, die ook door de mooie Kloostertuin en Romeinse tuin leidde.

Vele kruiden, struiken en bomen die in het park groeien kwamen aan de beurt. Zo werd verteld welke planten je allemaal kunt eten en wat de medicinale werking is. Zoals de weegbree, een zogenaamde tredplant die, naast dat je dit kruid door de sla kan doen, juist extra floreert als deze onder de voet wordt gelopen.

We maakten kennis met de Romeinse keuken, we leerden dat sommige zaden en bladeren een antiseptische werking hebben. Ook de symboliek van de planten in de Middeleeuwse tuin werd kleurrijk uitgelegd.

Na een wandeling van ongeveer een uur eindigden we bij de FABRICA waar een pannetje met tamme kastanjes klaarstond. De mooie kastanjes werden gestoofd in boter met kaneelsuiker. Daarbij werd een bijzondere cake geserveerd met mispellikeur en amandellikeur. De gastheren en de gastdame in de FABRICA hebben – tot hun grote genoegen – ook een graantje meegepikt.

Een leerzame, leuke en lekkere wandeling!

Tekst: Magali Dirven. Redactie: Ernestine Boere

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *