Donkere wolken beloofden weinig goeds bij aanvang van de Dag van de Archeologie op zondag 16 juni 2024. Even dreigde zelfs onderbezetting in de Fabrica omdat een van de vrijwilligers van de Fabrica ook een Matilo-stand in het RMO ging betrekken. Gelukkig sprongen andere vrijwilligers bij. Daarna werd de dag alleen maar beter! Ongetwijfeld mede door de wervende inzet van ‘onze man in het RMO’ werd de inschrijving voor de archeologische fietstocht van anderhalf uur een succes: aan de eerste tocht nam het maximale aantal van twaalf personen deel, aan de tweede tien. Verder werden we tweemaal verrast! Lees verder na de foto’s.

Verslag en foto’s door het vrijwilligersteam van 16 juni

Door gebruik van moderne communicatie tussen de Fabrica en ‘onze man in het RMO’ konden we de deelnemers bij aankomst uiterst verse koffie, thee en frisdrank aanbieden. We voelen geen scrupules om deze fietsers op te tellen bij ons dagtotaal want hun twee gidsen, Willem en Sijbrand, konden wij van extra informatie voorzien. Bovendien hadden we een primeur: de nieuw verworven funderingspaal van de Limesweg uit omstreeks 125 AD, die, vervat in een kist met plexiglas, een permanente plaats in de Fabrica heeft gekregen.

v.l.n.r. Tom Hazenberg (NLS), Alexander Geertsema (voorzitter st. Mooi Matilo), Wouter Schalk (restaurateur wegpaal)

Een extra verrassing kwam van ons bestuurslid Erik Onnes: een wijkbewoner had hem juist een dakpanfragment gegeven dat hij bij het tuinieren had aangetroffen. Ook dat ligt dus nu in de Fabrica.

Al met al staat het bezoekersaantal voor deze dag op 33. Of eigenlijk 34, want we hebben archeoloog Tom Hazenberg tussen de bedrijven door nog op de hoogte mogen brengen van een vorm van vroegmiddeleeuwse dakbedekking: het systeem van monniken en nonnen, Niet Romeins, wel passend om te memoreren voor park Matilo, dat ook de archeologische resten van het St Margarethaconvent omvat?

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *