Het was een mooie zaterdagochtend voor een plezierige en informatieve vaartocht over de Romeinse Rijn, afgelopen 3 juli. Dat vond ook Tom Hazenberg, die die dag de gids zou zijn bij het vaar&wandel-arrangement ‘In het kielzog van de Romeinen’.

Een aantal in (Romeinse) historie geïnteresseerden stapten in de sloep van de Leidse Rederij voor een ontdekkingstocht over en langs de oude Romeinse grens, ook wel Limes genoemd. In de vier uur durende tocht maakten ze kennis met Park Matilo,  cultureel erfgoed langs de Rijn en kregen ze een Romeinse lunch aangeboden in Hoeve Dijkzicht in Polder Achthoven.

Park Matilo
In Park Matilo, waar 2000 jaar geleden het Leidse grensfort het Kanaal van Corbulo bewaakte, vertelde Tom het verhaal van de soldaten die hier gelegerd waren, over hun rol in het toen natte en drassige land en de bouw van het castellum. Een rondje door de mooi bloeiende historische tuin ontbrak natuurlijk niet.

Hoeve Dijkzicht
De vaartocht ging richting polder Achthoven naar hoeve Dijkzicht. Dit rijksmonument uit de 17e eeuw is een van de historische boerderijen in de polder Achthoven. Al op een kaart uit 1615 van het Hoogheemraadschap van Rijnland is op deze plek een behuizing getekend. Tegenwoordig is deze voormalig melkveeboerderij een mooie locatie voor een gezellige, relaxte tussenstop met Romeinse lunch.

Oude Rijn
De Romeinen voeren af en aan op deze voor hen zo belangrijke vaarroute. Het was de noordgrens van het machtige Romeinse Rijk.  Natuurlijk wist Tom te vertellen waarom dit zo was, op zijn eigen enthousiaste en smeuïge manier. De Romeinse schepen type Zwammerdam kunnen daarbij niet onvermeld blijven, met de vindplaats van de oudste schepen ‘om de hoek’ in Zwammerdam. En dat de Limes genomineerd is voor Unesco Werelderfgoed is ook niet onbesproken gebleven!

Reserveren voor een toch nog mogelijk
Meevaren met Tom of een van de andere gidsen is deze zomer nog mogelijk. Voor informatie over data, prijzen en reservering: https://www.sloepennetwerk.nl/arrangementen/

Tip:
Van 24 juni t/m 29 oktober 2021 vaart een replica van het Romeinse schip de Meern 1 door de Utrechtse singels. Deze thematische vaarten zijn voor groepen na reservering. Zie www.DeMeern1.nl

 

Je kan misschien ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *